Keuren van elektriciteit kan veel onheil voorkomen

Dan slaat uw elektrische installatie niet tilt

keuren elektriciteit

Stel: de elektriciteit in uw woning is heel wat jaren geleden gekeurd, bijvoorbeeld na een verbouwing. Maar ondertussen is de tijd niet blijven stilstaan. U hebt extra elektriciteit laten leggen of elektriciteit laten vernieuwen. Het gevolg van zulke werkjes is vaak dat de elektrische installatie wél aangepast maar niet gekeurd is.


  • Computers en printers? Die stonden vijfentwintig jaar geleden niet in uw huiskamer.
  • Elektrische cappuccinomachines, keukenrobots en vaatwassers? Ze sluipen bijna ongemerkt uw woning binnen.
  • Een oplaadpunt voor uw elektrische fiets of auto? Dat is ook vrij recent.
  • En wat met die recente badkamerrenovatie, extra lichtpunten of stopcontacten, uw ventilatiesysteem voor een comfortabel woonklimaat en uw alarminstallatie die een elektrisch oogje in de gaten houdt? Allemaal liggen ze aan het infuus van de elektriciteit.
gevaar elektriciteit


Als de elektrische installatie maar werkt

Nu denkt u: “Die installatie laten keuren, dat is toch niet nodig. Alles is hier in orde, ik weet wel wat ik doe. En als er een zekering springt, dan vind ik wel een creatieve oplossing. Het is zo gefikst.”

 

Maar gebeurt er toch een incident? Bijvoorbeeld een brandje omdat er kortsluiting is ontstaan of een elektrocutie van iemand die zich in de woning bevindt? Dan heeft de verzekering geen oren naar uw redenering. Want u moet een keuringsverslag kunnen voorleggen.

keuringsverslag


Verplichtingen elektrische keuring

We zetten even de verplichtingen van elektriciteitskeuring op een rijtje:

  • Is uw woning gebouwd na 1981? Dan moet u elke 25 jaar de elektrische installatie laten keuren.
  • Dateert uw woning van vóór 1981? Dan gelden er bijzondere regels voor de keuring van elektriciteit in een oude woning. Contacteer ons voor advies.
  • Verkoopt u uw woning? Dan moet u een keuring kunnen voorleggen. Hebt u op een bepaald moment aanpassingen aan uw elektrische installatie laten uitvoeren? U moet dan natuurlijk een keuring hebben die na die datum gedaan is.
  • De keuring wordt uitgevoerd door een keuringsorganisatie die aangeduid is door de federale overheid (pdf). U krijgt dan een keuringsattest of keuringsverslag van de elektriciteit in uw woning.

Goed om te weten: bij de keuring voor verkoop vraagt een officieel keuringsorganisme een prijs rond 125 à 150 euro.


De wet verplicht dat u elke 25 jaar de elektriciteit van uw woning laat keuren.
Elektrische installatie afgekeurd, wat dan?

Wordt de elektrische installatie voor een verkoop afgekeurd? U mag uw woning wel verkopen, maar de koper moet binnen 18 maanden (elektrische installatie in gebruik genomen voor 1 oktober 1981) of 12 maanden (elektrische installatie in gebruik genomen na 1 oktober 1981) na de aankoop de elektrische installatie laten aanpassen en een herkeuring vragen.

 

Doet de koper dat niet, dan wacht hem of haar een stevige boete. 

 

Tip: Hou hier ook rekening mee als u zelf een woning wilt kopen. Beter meteen een huis met een elektrische keuring dan dat u er achteraf zelf moet voor zorgen.

woning verkopen


Herkeuring elektriciteit te laat?

Zorg dat u tijdig een afpraak maakt. Want tegenwoordig zijn er wachtlijsten voor de keuring van elektrische installaties. U bent dus niet meteen aan de beurt.

 

Kies het zekere voor het onzekere. Neem contact op met ons om te kijken of een keuring of herkeuring nodig is en wat u eventueel moet laten aanpassen.

 

Laat ons uw elektrische installatie in orde brengen. Wij nemen het situatieschema van de elektriciteit onder de loep en brengen de installatie in orde, tot en met de juiste symbolen voor de elektriciteit in de centrale verdeelkast.


Klik op de knop onder deze blog, bel 016 37 05 02 of neem contact op via WhatsApp.